Search

Подарили са ви красива хавлия с вашето име или специален надпис върху нея, но се притеснявате да я ползвате ежедневно, за да не я развалите? Или пък искате да направите такъв подарък на близък човек, но не сте сигурни доколко е практично? В тази статия ще ви разкажем как да се грижите за хавлии и други текстилни изделия с бродерии, апликации и други подобни декорации.

Хавлия за кръщене – специален, но и полезен подарък

Вероятно една от първите хавлии с бродерия, с които ще се сдобиете, ще е хавлия за кръщене. Бродирането на имена и инициали на децата или възрастните, които ще се кръщават, е изключително популярно в последните години. Подаряването на бродирана хавлия за кръщене е страхотна идея, защото е персонализиран подарък, който остава за години напред, а в същото време е практичен и не е нужно да стои в шкафа. Но как да сте сигурни, че вашата хавлия за кръщене ще издържи на редовното ползване и пране и ще запази добър вид?

Пране, сушене и гладене на хавлии с бродерии

Ако хавлиите са с висококачествена машинна бродерия, редовното пране, сушене и гладене не би трябвало да променят украсата по никакъв начин. Бродериите на Mella-Me се изработват с немски конци от най-висок клас и са с много голяма гъстота/плътност. Редовното пране не им се отразява по никакъв начин, а цветовете остават наситени за години напред. Ако хавлиите ви са с по-рехава бродерия и обикновени конци, или пък са ръчно бродирани, трябва да се отнасяте към тях по-внимателно и да избягвате прането на високи градуси, силната центрофуга и сушилнята, тъй като те биха могли да доведат до избледняване на цветовете или повреда на бродерията.

Памучните хавлии с висококачествена бродерия може да перете на температури до 60 градуса и да сушите в сушилня. По-високите градуси на пране вероятно няма да повредят самата бродерия, но може да предизвикат свиване на памучната тъкан под нея. А това може да доведе до деформиране на бродираните елементи.

Ако се налага да гладите бродираните хавлии, ги гладете от обратната страна. Не включвайте ютията на максимални градуси, защото твърде високата температура може да стопи бродерията. За най-сигурно, можете да поставите фина памучна кърпа между ютията и бродерията.

Хавлии с апликации и други декорации

Хавлиите с апликация може да са атрактивни, но не са най-практичният подарък. В случай, че имате такава, трябва да се грижите за нея много внимателно. Най-щадящо е прането на ръка. Перете на ниски градуси и избягвайте центрофугата, тъй като тя може да разкъса апликацията. Сушенето в сушилня също не е препоръчително.

Какъв е животът на хавлиите с бродерия?

Животът на хавлиите като цяло е няколко години, тъй като независимо от полаганите грижи за тях, те се износват, втвърдяват и изтъняват и все някога се налага да ги сменим. Бродерията не скъсява живота на хавлиите по никакъв начин. Ако хавлиите ви са с висококачествена бродерия, е по-вероятно след 10 години бродерията да се е запазила, но самата хавлия да е изтъняла и непрактична за ежедневно ползване.

Въпреки това, нашият съвет е да си ползвате ежедневно подарените хавлии, въпреки че след време ще загубят първоначалния си вид. Те са ви подарени с много любов и внимание и едва ли този, който ви ги е подарил, би искал да стоят в шкафа! Ако имате бродирани хавлии от Mella-Me и имате още въпроси около поддръжката им, не се колебайте да ни пишете!