Search

Както всеки семеен празник, кръщенето се е превърнало в онази голяма сбирка на роднини с дълга церемониална програма, много украса, изпипани детайли и разбира се трапеза. Но по своята същност кръщенето или кръщението на детето е много стойностно и важно действие, което демонстрира желанието на родителите да посветят своето мъниче в християнството и да му покажат, че те избират за него този жизнен път. Път на вяра, морал, ценности и приоритети, които следвайки да превърнат детето в един правилен и праведен човек.

Кръщението във вода идва от Библията, от Новия Завет и символизира, че човек умира за старото, за грешното и се ражда отново за чист и свят живот. Първи, кръщавал във вода Йоан Кръстител, а най, така да кажем, известното кръщене е това на Исус Христос, в река Йордан, преди Той да започне своето служение.

Често се случва така, че се взима едно действие и с времето се превръща в значим ритуал или дълга церемония. Именно това се е случило с кръщението в църквата през годините. Както в Православната, така и в Католическата.

В Православната църква кръщенето е съпроводено от голяма, цветна гама действия, които извършват главно действащите лица – поп, кръстници, дете… Което никак не е лошо, защото хората имат нужда от тези значими, специални стъпки, за да запомнят и отпразнуват този ден. Както и от определените за церемонията вещи, които, както стана много модерно, се подбират в специална тематика, изработват се по поръчка и след това се съхраняват дълго за спомен.

Как да се подготвим за кръщенето на своето дете? Номер едно е да изберем църквата и кръстниците.

Храмът обичайно се избира или по локация или в по-рядкия случай по значимост. Не е изключено някой да изберат мястото за кръщене заради определен свещеник.

За кръстници най-често се избират роднини или близки приятели на семейството. Но истината е, че ролята на кръстниците е да са духовни родители на кръщелничето – т.е. хора от които то може да вземе житейски пример или да се обърне за важен съвет в по-късния етап от живота си.

От там нататък, кръщенето се организира както някога сте спретвали своя бал или сватба. Избира се дата, решава се относно празнична почерпка в заведение или у дома, съставя се списък с гости, изпращат се покани…

И както споменах по-горе, напоследък събитията от този род се изпипват все повече и повече, като се избира общ дизайн и всичко се стилизира в избрания цвят, следвайки линията на темата.

Има списък с вещи, които трябва да подготвите за самото събитие. Той включва обичайно: свещи, кутийка за косичка, кутийка за кръстче, шишенце за масло (зехтин или олио), бурканче за мед, много често – кутия за дрешките, бродирана хавлия, папка за свидетелството. Както и кошничка с дарове за църквата включваща червено вино, сапунче и др. Разбира се, добре е да се провери списъка на място в избрания храм, за да няма специфика или разминаване от общоприетия набор вещи.

За храма обичайно се подготвя украса за котела (ако се налага и за някоя помощна маса), питка и бонбони за почерпка на място, след събитието. Тематична украса се слага и на мястото където ще бъде празничния обяд след това. Тя може да включва всичко, за което се сещате, когато си представяте семеен празник в заведение… Цветя, балони, хартиена декорация и какво ли още не. Да не пропускаме и навлязлата американска мода с подаръци за гостите и благодарствени картички, които да раздадете в края на събитието. Тейбълки с имената разпределящи местата за сядане, книга за пожелания, в която всеки гост още веднъж да пожелае всички прекрасни неща на света на кръщелничето…

Ако подготвим и така наречената сладка маса – с тематично украсена торта и сладки, на фон – подходящ за снимки с гостите… И можем да разчитаме на член от семейството за фотосесията или пък сме наели фотограф… То практически нашето кръщене е готово!

Хубавото е, че тази втора част на събитието не е строго рамкирана и там можем да си позволим импровизации и такава организация, която за нас е приятна. Дали ще подготвите всичко споменато тук, повече или по-малко зависи изцяло от вас, вашето желание и може би времето, с което разполагате за планиране и подготовка.

Но нека не забравяме основната причина за кръщенето на нашето дете. Не е защото е модерно, не е защото е задължително или така е редно… А защото искаме нашето дете да вярва!