Search

Искате ли хавлиите ви да са меки, пухкави и нежни като току-що купени от магазина? Чудите ли се как да се грижите за специалните хавлии с декорации и бродерии, подарени ви от скъп човек за важен повод? В тази статия ви разкриваме тайната на пухкавите хавлии.

Внимателно си избирате и купувате най-нежните, красиви, меки и пухкави хавлии, но след няколко изпирания те вече не са същите? Разочарованието може да е голямо, особено ако става въпрос за не просто хавлии, а такива със сантиментална стойност – специални подаръци, с украса, бродерия или друг декоративен елемент. Поддръжката на хавлиите може да ви звучи като банална част от ежедневието, но пък усещането на мека и пухкава хавлия върху кожата е безценно! В тази статия ще ви разкажем как да се грижите за хавлиите си, така че да се радвате на първоначалната им мекота максимално дълго време.

Внимавайте с препарата за пране

Сигурно сте забелязали, че след изпиране хавлиите вече не са толкова меки, а някои дори започват да „боцкат“. Честа причина за втвърдяване на влакната е използването на прекалено много препарат за пране. В стремежа си да изкарат от пералнята чисто и прекрасно ухаещо пране, много домакини прекаляват с количеството препарат. А препаратът, който не успее добре да се отмие при изплакването, остава по хавлията и я прави груба, твърда и неприятна на допир. Друг страничен ефект от прекаляването с препарата за пране може да е пожълтяването на белите хавлии или друга промяна на цвета при цветните модели.

Ако пък често използвате препарат с избелващи агенти на хлорна основа, това може да предизвика обратен ефект при белите хавлии – с времето те да пожълтеят. Затова дозирайте препарата внимателно и точно както е указано на опаковката. Също така, препаратите за бяло пране може да обезцветят хавлиите в ярки цветове.

Използвайте алтернативен омекотител

Омекотителя за тъкани невинаги е добра идея, когато става въпрос за хавлии. Повечето от масовите омекотители намаляват попивателната способност на хавлиите и на практика им пречат да вършат основната си работа.

Алтернативно решение е използването на бял оцет при прането. Можете да намерите различни вариации на тази идея. Единият вариант е да добавите половин до една чаша оцет към водата по време на изплакването. Можете да го добавите в отделението за омекотител на пералната машина. Оцетът ще премахне остатъците от перилен препарат или сапун, а хавлията ще стане мека и свежа.

Втори вариант е да изперете хавлиите без препарат, като вместо това добавите оцет към водата. Ефектът ще е подобен – наслоените остатъци от препарат и други замърсявания ще паднат и ще се радвате на пухкави хавлии.

Сода срещу неприятни миризми

Ако кърпите ви имат неприятна миризма дори след прането, изперете ги като добавите половин чаша сода за хляб, вместо перилен препарат. Содата ще помогне и за поддържането на хавлиите бели по-дълго време.

Пране на високи градуси

При възможност, перете хавлиите на по-високи градуси. Това помага за по-ефективното премахване на замърсяванията и препаратите за пране и по-чисти и меки хавлии. Разбира се, в някои случаи прането на високи градуси не е приложимо – например при хавлии с ярки цветове, допълнителни декорации, бродерия и др., освен ако не е изрично посочено, че можете да ги перете на високи градуси.

Сушене в сушилня

Ако имате сушилня, вероятно сте забелязали, че от нея хавлиите излизат по-меки и пухкави, отколкото ако ги сушите навън. Също така, сушенето на високи градуси ще помогне за елиминирането на остатъчни вредни микроорганизми. За още по-добър ефект и по-пухкави хавлии, можете да използвате топки за сушилня.